Anna muuttumattomien absoluuttien vaikuttaa arvoihisi!

Arvoihimme vaikutetaan koko ajan

Meitä pommitetaan päivittäin tiedolla ja arvoilla, kuinka meidän pitäisi ajatella. Jopa televisiokanavien uutiset ovat muuttuneet neutraalin informaation antamisesta tietynlaisen arvomaailman vaikuttamisen kanavaksi. Yhden päivän aikana aivomme käsittelevät noin 50000 - 70000 ajatusta ja saamamme informaatio tekee tasaista työtään ajatuksissamme vaikuttaen sinne vähitellen omaan arvomaailmaansa. Ja niin arvomaailmamme muuttuu.

Suhteellinen totuus

Me ihmiset olemme hyvin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Kokemastamme asiasta maalautuu meille totuus, vaikka se todellisuudessa onkin suhteellinen totuus. Tarpeeksi kauan jauhettaessa ihmisille jotakin suhteellista totuutta ihmiset alkavat uskomaan sen. Suhteellisesta totuudesta tulee absoluuttinen totuus, vaikka tämä suhteellinen totuus voitaisiin todistaa tieteellisesti vääräksi. Ihmiset uskovat sen, mitä heille opetetaan.

Kauhuskenaarioissa jonkun valtaa pitävän ryhmän suhteellisesta totuudesta voidaan jopa yhteiskuntatasolla tehdä ainoa suvaittava absoluuttinen ajatustapa, jota julistetaan uutisissa ja koulukirjoissa. Suomessa ja Ruotsissa on nähtävissä merkkejä tällaisesta trendistä.

Onko suhteellisuuden suon alla olemassa mitään absoluuttista kalliota? Onko olemassa absoluutteja, joiden päälle voisi jalkansa asettaa niin tukevasti, että se kestää? Onko olemassa  absoluutteja, jotka eivät muovaudu minun ajatteluni mukaan, vaan että minun ajatteluni täytyisi muovautua absoluutin mukaisesti voidakseni hyvin? Voisiko jopa treenamisessa olla absoluutteja?

Tietomme vajavaisuus 

Äiti tietää useimmiten, mikä on parasta pienelle lapselle. Jos lapsi saa pahan haavan jalkaansa, niin äiti puhdistaa haavan ennen laastarin laittamista. “Se kirvelee! Se tuntuu pahalta! Äiti, miksi kiusaat minua? Olet paha äiti!”

Lapsella ei ollut tietoa siitä, että äiti ajatteli vain lapsen parasta. Äidillä oli kuitenkin sellaista tietoa, jota lapsella ei ollut. Lapsen tunne oli varmasti ihan oikea, mutta hänen päätelmänsä äidin pahuudesta oli lapsen suhteellinen totuus, mutta samalla absoluuttisen totuuden irvikuva. 

Aikuisenakin päätelmämme ja tietomme ovat vajavaisia. Jumalasta kerrotaan, että Hän on todellinen Isämme (ja äitimme) ja että Hän haluaa aina ja ikuisesti vain hyvää meille, vaikka se kirvelisi. Kun uskomme Hänen olevan paha, niin olemme tuon pienen lapsen kaltaisia ymmärrykseltämme. 

Pahat asiat täytyy nähdä ikuisuusnäkökulmasta voidakseen muuttaa oman suhteellisen totuutensa

Pahoja asioita tapahtuu kaikille. Pahuus on olemassa. Synti on olemassa. Eräs ystäväni lähestyi humalapäissään minua haluten keskustella kanssani auto-onnettomuudessa menehtyneestä pojastani. “Eikö se ollut paha asia, kun sinun poikasi kuoli?” kysyi tämä vanha ystäväni. “Kyllä! Se oli todella paha asia! Se oli elämäni pahin asia!” Tämä ihana ystäväni otti osaa suruuni ja itki kanssani. Kyllä tuntui hyvältä.

Mutta oliko Jumala paha? Siltä se minusta tuntui. Päätelmäni oli, että Jumalan sana on täyttä roskaa tai sitten Hän on petturi ja paha tai Häntä ei ole edes olemassa! Minua on petetty! Tämä oli minun suhteellinen totuuteni.

 “Ja Jeesus itki!” (Joh 11:35)

Tuo Raamatun lyhin jae kertoo, kuinka raskasta Jeesukselle oli hänen ystävänsä Lasaruksen kuolema. 

“Kumpi on ikuista? Se, mitä sinä olet nähnyt vai Minun Sanani? kysyi Jeesus minulta itkien. Hänen osaaottava rakkautensa sulatti minut. Suhteellinen totuuteni muuttui syväksi kunnioitukseksi absoluuttista totuutta kohtaan. Ikuisuusnäkökulmasta käsin poikani kuolema ei ollut onnettomuus.

Absoluutin päällä voi levätä

Jumala puhuu Sanaa, joka on absoluutti. Siksi muuttumattomien absoluuttien (Sanan) tiedostaminen ja niiden päälle asettuminen tuo sielullemme suurimman mahdollisen hyvinvoinnin. Lisäksi Sana on lääkettä kehollemme (Snl 4:22). Niiden päällä voimme rentoutua, koska ne kestävät jopa kuoleman. Jumalan suusta lähteneet Sanat ovat Hänen ajatuksiaan. Ne ovat absoluutteja, jotka ovat tarkoitetut meidän parhaaksemme. “Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat!” (Room 8:28)

“Ikuisesti Herra, Sinun sanasi on asetettuna taivaissa!” (Ps 119:89)

“Sana on sinua lähellä, sinun suussasi ja sinun sydämessäsi!” (Room 10:8)

“Sinun sanasi kokonaisuus on totuus!” (Ps 119:160)

“Sinun sanasi on totuus!” (Joh 17:17)

“Te tulette tuntemaan totuuden ja totuus on tekevä teidät vapaiksi!” (Joh 8:32)

“Minä olen tie , totuus ja elämä! Ei kukaan tule Isän tykö muuten kuin minun kauttani!” (Joh 14:6)

“Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa!” (Matt 24:35)

On muistettava, että Jumalan Sana on elävä ja voimallinen, jolla on todellinen voima pelastaa, parantaa ja vapauttaa. Se sisältää itsessään uskoa ja kasvuvoimaa. Henki tekee sen eläväksi niin, että se vaikuttaa kaikille elämänalalueille ja ennenkaikkea arvoihimme. Se saattaa olla ristiriidassa valtaväylän arvomaailman kanssa, mutta se ei häviä edes lakia säätämällä.