Ei ihminen elä pelkästä ruokavaliosta ja liikunnasta!

Ihminen on henki, sielu ja ruumis. Ihmisen keho on kotoisin maan tomusta ja ihmisen henki on kotoisin suoraan Jumalasta itsestään. Kun Jumala loi ihmisen maan tomusta, puhalsi Hän hengen ihmiseen ja niin ihmisestä tuli elävä, persoonallinen, ainutlaatuinen ja ikuinen sielu:

“Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen
sieraimiinsa Elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu.” (1 Moos
2:7)

Rakastavan Isän kasvot

Ensimmäinen asia, jonka ihminen näki, oli rakastavan Isän Jumalan kasvot, jotka ihailivat omaa lastaan. Ihminen - Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi tehty! Wow! Ihan kuin pieni vauva tavoittelee rakastavan äidin silmiä ja kasvoja, niin ihminen katseli “El- Shaddain” (=Kaikkiriittävän Isän, jossa on myös täydellinen äitiys), Luojansa kasvoja. Tämä kaikki on edelleen salatulla tavalla kätkettynä jokaisen ihmisen sydämeen. Ihmisen hengen ja sydämen on nähtävä rakastavan Isän kasvot jälleen. Tätä eivät ruokavalio, liikunta tai rentoutumisharjoitukset voi korvata koskaan!

“joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa".
(Joh 3:3)

Synnin takia ihminen ei näe rakastavan Isän kasvoja. Yhteys on poikki. Siksi Jeesus sanoi, että uudestisyntyminen tarvitaan (huom! Ei jälleensyntyminen!). Pienet lapset ovat aivan eri asia. He ovat tulleet suoraan taivaasta ja ovat viattomuuden ihanassa tilassa. He ovat esimerkkejä. Nimenomaan heidän kaltaisten on taivasten valtakunta. Jos pieni lapsi lähtee tästä ajasta ikuisuuteen liian aikaisin, hän menee sinne, mistä hän tulikin: Taivaaseen.

Mutta me muut. Meidän on saatava kadonnut kontaktimme (=hengellinen kuolema, ero Jumalasta) Isään takaisin. Ja se ei onnistu meidän uskonnollisella pumppaamisella, rentoutumisharjoituksilla, joogalla tai mindfullnessillä. Miten siis saamme yhteyden palautettua?

Lähes kaikissa uskonnoissa ihmisen yrittää saada yhteyden jumaluuteen tai tulla jumalaksi omilla tempuillaan. Kristinuskossa on päinvastoin: Jumala itse tuli ihmiseksi. Ihmisen ei tarvitse tappaa toisia ihmisiä saadakseen Jumalan mielisuosion, vaan Jumala antoi itsensä tapettavaksi saadakseen ihmisen mielisuosion ja ikuisesti rakastamansa lapsensa takaisin yhteyteensä.

Yhteys on siis palautettu ilman meitä. Ihmiseksi tullut Jumala, Jeesus on silta, tie Isän luokse. Ottamalla vastaan henkeen/sydämeen ylösnousseen Jeesuksen, ihminen uudestisyntyy Jeesuksen ylösnousemuselämästä ja alkaa jälleen hahmottamaan rakastavan Isänsä ihailevat kasvot. Jeesus teki vaikean osuuden. Ihmiselle jää helppo osa: Hyväksyä Jeesus, Hänen sovitustyönsä ja kutsumalla Hänet omaan elämäänsä. TFE:ssä iloitsemme suuresti Isän rakastavista kasvoista. Aiheeseen paneudumme enemmän tulevilla minikursseillamme.

Ihmissydämen nälkä ei tyydyty pelkällä ruokavaliolla

Fyysinen nälkä tyydyttyy hyvällä ruoalla. Ruokavaliolla voidaan saada aivan upeita muutoksia elämään. TFE:n kursseilla olemme aivan innoissamme niistä ihanista löydöistä, kuinka ruokavaliolla on voima auttaa ihmistä sekä psyykkisen ja fyysisen elämämme terveydessä. Kursseillamme onkin myös “Kokeilevan ruokavalion” - seminaari, jossa tarjoamme erilaisia ruokavaliomahdollisuuksia, joilla ihmiset ovat saaneet upeita tuloksia elämäänsä.

Koska fyysinen kehomme on kotoisin maasta, sitä täytyy ruokkia maan antimilla. Mielenkiintoista luonnontieteiden valossa on se, että maassa on samoja geenejä kuin ihmisessä. Maasta olemme tulleet ja maaksi kehomme jälleen muuttuu. Mutta ihmisen henki ei maadu eikä se tyydyty fyysisellä ruokavaliolla, vaikka kokeilisi kaikki mahdolliset ruokavaliomuutokset:

Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta,
joka Jumalan suusta lähtee'." (Matt 4:4)

Niin kuin maasta kotoisin olevaa kehoa täytyy ruokkia maasta tulevilla antimilla, niin Jumalasta kotoisin olevaa henkeä täytyy ruokkia Hengellä ja Jumalan Sanalla.

Ihmissydämen nälkä ei tyydyty pelkällä liikunnalla

Liikunnan harjoittaminen on aivan mahtavaa puuhaa. Minua alkaa ottamaan hermosta, jos en saa välillä kunnon fyysistä. Onkin aivan huippua kuulla tutkimuksista liikkumisen fantastisista vaikutuksista sekä kehomme että sielumme terveyteen. TFE:ssä iloitsemmekin suunnattomasti liikunnasta ja tuomme jatkuvasti esille sen hyötyjä johdattelemalla käytännössä ihmisiä monipuoliseen liikkumiseen.

Sisäinen hengellinen nälkä tai tuska ei lähde liikunnalla. Kyllähän se sillä helpottuu hieman ja liikuntarääkissä ahdistus suorastaan unohtuu hetkeksi. Muistan nuoruudestani, kuinka kovan liikuntasuorituksen jälkeen tulin fyysisesti tyytyväisen uupuneena, mutta sisäisesti tyhjänä tyhjään kotiin. Noissa hetkissä koin, kuinka ahdistava olo sai otteen sielustani. Tajusin jo tuolloin, että vaikka liikunta on todella hauskaa, se ei anna elämälleni sitä, mitä sisimpäni janoaa. Liikunnassa on elämää suojeleva voima, mutta vain Jumalan Sanassa on elämää antava voima!

Sillä ruumiillisesta harjoituksesta on hyötyä vain vähään; mutta jumalisuudesta on hyötyä kaikkeen, koska sillä on elämän lupaus, sekä nykyisen että tulevaisen. (1Tim 4:8)

“Henki on se, joka eläväksi tekee, ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä! “(Joh 6:63)

Kun liikunta, ruokavalio ja kaikki muukin hyvinvointivalmennus annetaan Hänen käsiinsä, joka itse on Hyvinvointi, niin elämän palapelin palat asettuvat oikeille kohdilleen.