Lihasmuistin uskomattomia ulottuvuuksia!

Lihasmuisti on ihmeellinen ilmiö. Sen antamaa tietoa aletaan hyödyntää treenaamisessa enenevissä määrin. Liikuntabiologi Timo Haikarainen väittää, että lihasmuisti saattaa kestää jopa koko eliniän.

Joka tapauksessa “minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa” - sananlasku ei ole ihan tuulesta temmattu ajatus. Lapsuudessa ja nuoruudessa tehdyt kehon liikeradat jäävät ihmeellisesti muistiin kehoomme. Nuoruudessa lihaskasvua harjoittaneet ovat saaneet lihaksistoonsa ns. satelliittisoluja, jotka auttavat lihaksia palautumaan nopeammin ennalleen pitkänkin ajan kuluttua.

Siksi ihmisen kannattaa liikkua monipuolisesti jo lapsuudessa. Jos olet lapsi tai nuori, ala kirjoittamaan lihaksistoosi paljon erilaisia liikeratoja. Siitä tulee olemaan hyötyä koko elinikäsi ajan, koska kehosi muistaa ne liikeradat, joita toistat paljon!

Aikuisen puolestaan kannattaa hyödyntää omaa lihasmuistiaan. Mitä teit pienenä ja nuorena? Tykkäsitkö kuperkeikoista, twistihyppelyistä, tanssista, venyttelyistä, rytmiharjoitteista, voimistelusta, loikkimisesta, painimisesta, kädenväännöstä, nyrkkeilystä, kiipeilystä, roikkumisesta, palloista, joukkuepeleistä jne?

Tee samoja asioita kuin lapsena! Tietenkään sinun ei tarvitse tehdä samoja temppuja kuin lapsena vaan ota käyttöösi noita lihasmuistissasi olevia vastaavanlaisia liikeratoja ja anna näin lihasmuistisi herätä eloon ja palvella kehoasi!