Uskon treenaamiseen ja sen tapoja muuttavaan voimaan

Edesmennyt professori Myles Munroe haastaa meitä muutokseen puheillaan ja kirjoituksillaan provosoimalla: “Ihmisen tulevaisuutta eivät määrittele lahjakkuus, kutsumus, hienot visiot, sydämen kauniit arvot, hengelliset lahjat, tavoitteiden ja suunnitelmien kirjoittaminen, vaan tavat!” 

Millaisia tapoja meillä on? Julkisia tapoja, salaisia tapoja?

Tavoilla on valtava voima

Ihmisellä voi olla selkeä visio lihasvoiman kasvattamiseksi, mutta jos tapa katsoa viisi tuntia tv:tä illassa vaaka-asennosta käsin ei muutu, niin visio ei toteudu koskaan

Ihmisellä voi olla lahja rohkaista toisia ja valtava halu auttaa alaspainettuja ihmisiä käymällä heidän luonaan. Tuo koskettava sydämen lahja ja ajatus ei toteudu koskaan, jos tapa surfata kaikki illat netissä ei muutu. 

Ihmisellä voi olla suuri kaipuu virittää hengelliset lahjansa toimiviksi, mutta jos jokapäiväinen tapa lukea tuntitolkulla roskalehtiä ja kirota poliitikkoja ei muutu, niin henkilahjojen palava toimiminen ei toteudu koskaan.

Aikamme on rajattu

Sanomme usein, että luomme uusia tapoja sitten, kun jäämme eläkkeelle. Sitten, kun lapset ovat aikuisia. Sitten, kun talo on maksettu. Sitten, kun työtaakka helpottaa. Sitten, kun voimme paremmin. Sitten, kun..

Tympääntyminen nykytilanteeseen tai  omien tapojensa hedelmään on hyvä alku. Tavan muuttuminen edellyttää toistoa toiston perään. Siis treenaamista. Treenaaminen vaatii aikaa ja aikamme on rajattu. Tarvitsemme Näkymätöntä Personal traineria apuun siihen, että osaisimme käyttää meille annetun ajan oikein täällä maan päällä:

“Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen.” Ps 90:12

Uskon kehon treenaamiseen

Aivojen, mielen ja liikunnan välinen yhteys on voimallisempaa kuin on osattu ajatella. Tietynlaisilla liikuntamuodoilla on havaittu olevan yhteyksiä seuraaviin sielun alueen ominaisuuksiin:

“Kävely virkistää luovuutta, koska kävely vaatii useiden aivoalueiden samanaikaista aktiivisuutta!” (Standforsin yliopiston tutkimuksia, Kalifornia)

“Oppimistulokset ovat parhaimmillaan heti vauhdikkaan liikunnan jälkeen!” (Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huitilainen)

Musiikki ja tanssi luovat onnellisuutta, tuottavat dopamiinia sekä ovat ryhmäyttämisessä tehokas apuväline (Huitilainen)

Niillä, joilla on keski-iässä eniten lihasvoimaa, on parempi muisti vuosikymmen myöhemmin. (Deakinin yliopiston tutkimus)

Voimaharjoittelu kohentaa itsetuntoa ja pitää loitolla masennuksen oireita. (Antonio Damasio, neurotieteilijä)

“Ilman liikettä ei ole siunausta!” (Vanha afrikkalainen sananlasku) “Kehomme on valtava Jumalan lahja, jota meidän tulee rakastaa!  Uskon koko sydämestäni kehon treenaamiseen. 

Uskon sielun treenaamiseen

Ihmisen sielussa asuvat äly, tahto, tunteet, persoonallisuus ja mm. oppimisen ja treenaamisen kaipuu. Joskus sielu on tukossa, ahdistunut ja masentunut. Tiedän, mistä puhun. Silloin on erityinen aika skannata sieluaan. Sillä saattaa olla kerrottavaa meille. 

Jos kuuntelemme sieluamme, se saattaa sanoa: “Ole aivan hiljaa ja lepää, älä tee yhtään mitään!” Sielumme on valtava Jumalan lahja, jota meidän tulee treenata myös lepäämään ja vain olemaan! Uskon koko sydämestäni sielun hoitamiseen ja sen treenaamiseen.

Uskon hengen treenaamiseen

Syvin olemus ihmisessä on kuitenkin hänen sydämensä, henkensä. Ihminen ei ole hengissä, jos hänellä ei ole henkeä. Jumala kommunikoi sydämemme kanssa. Henki-ihminen on ikuinen yhdessä sielun kanssa. Henki ja sielu muodostavat sisäisen ihmisen. “Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee!” (Sl 4:23). Ikuinen, ajaton henki-ihmisemme kasvaa ja uudistuu, mutta ei vanhene koskaan (2 Kor 4:16) Se on ihmisen syvin olemassaolon osa-alue, joka määrittelee, kuka ihminen on. 

Henkeä, sydäntä ja uskoa voidaan harjoittaa: Paavali sanoi, että fyysisestä harjoittamisesta on hyötyä vain vähään verrattuna uskon, sydämen, hengen ja Jumalan läsnäolon harjoittamiseen (Kts. 1 Tim 4:8). Hengen vaikutuksesta on voimallinen hyöty koko olemuksemme hyvinvointiin. Uskon koko sydämestäni hengen treenaamiseen!

Kaikki alkaa kuitenkin omien tapojemme muuttamisesta!