Vinkkejä taloudelliseen elämään

Kuinka raha-asiat ja oma varallisuus liittyvät treenaamiseen ja hyvinvointiin?

Monelle ihmiselle omat varat ja rahat ovat tärkeitä ja totta kai: ilman rahaa on vaikea elää tässä maailmassa. Rahaa tarvitsemme päivittäin ruokaan, vuokraan, asumiseen, lainan maksuun sekä harrastuksiin että vapaa-aikaan.

Tutkitusti monille ihmisille raha-asiat ovat päivittäinen huolenaihe. Ajatellaan, miten rahoja käytetään. Riittävätkö ne tämän kuun kaikkiin menoihin, säästänkö tarpeeksi, kuinka voisin sijoittaa enemmän?

On paljon isoja kysymyksiä, jotka liittyvät hyvinvointiisi, mieleesi ja päätöksiisi. Kun ostat ruokaa, sijoitat itseesi, elämääsi ja hengissäselviytymiseen. Kun ostat uuden auton, sijoitat itseesi, haluat arvostusta, kunnioitusta ja hemmottelua.

Meille on kuitenkin annettu tietty määrä varallisuutta elämäämme. Monia asioita varallisuuden eri tulolähteistä voimme itse hallita. Toiset työskentelevät paljon saadakseen varallisuutta, toiset voittavat lotossa ja jotkut perivät suuria määriä.

Esimerkki siitä, kuinka käsittelemme varallisuutta omassa taloudessamme

Haluaisin puhua nyt prosenteista. Meillä on eri määrä tuloja, joten ajatellaan, että tulomme ovat 100%. Tästä menee veroprosentin mukaan verot valtiolle suoraan.

Meidän taloudessa olemme päättäneet käsitellä kuukausittaisia tuloja seuraavasti:

  • Annamme 10%. Suurin syy tähän on, että haluamme osoittaa, että varallisuutemme ja tulomme eivät ole vain meidän ansioita. Osoitamme sillä, että koko varallisuutemme kuuluu Jumalalle. Antamisen valitseminen vaikuttaa myös positiivisesti anteliaisuuteen, vieraanvaraisuuteen ja lahjoittamiseen. Se ikäänkuin kitkee pois pihiä asennetta ja vääränlaista kiintymystä omiin varoihin.
  • Pyrimme säästämään 10%. Kuukaudessa säästämme noin saman verran kuin annamme. Tämä on automaatio, jonka voi omassa pankissaan määritellä ja säätää itselleen sopivaksi. Kaikki varat ei mene siis suoraan käyttöön ja kuluihin. Sinulla kasvaa kuukausittain säästöjä, joita voit käyttää yllätysten tullen, jos esim. tiskikone hajoaa tai joudut korjauttamaan autosi. Näitä varoja voit myös käyttää vaikkapa perheesi lomamatkalle.
  • Loput prosentit. Lopuista varoistamme maksamme kuukausittaiset laskumme ja kulumme. Näistä ylijäämät laitamme säästöön tai sijoituksiin.

Tämä on 80-10-10 ajattelua, jolla varmasti pääsee alkuun omassa varojenhallintaprosessissa. Tiedän henkilöitä, jotka elävät paljon vähemmillä prosenteilla ja antavat tai säästävät/sijoittavat suurempia summia.

No miksi ihmeessä?

Ajassa, jossa elämme vallitsee henki, joka kehottaa meitä ostamaan koko ajan kaikkea ja nopeasti. Epämääräinen tavaroiden ja härpäkkeiden hankkiminen ei tuota sisäistä tyytyväisyyttä ja varmuutta siitä, että olen käyttänyt varojani viisaasti.

Antaminen ja säästäminen ovat ensimmäiset avaimet tuon hengen nujertamiseen. Kertyneitä säästöjä voit käyttää viisaasti. Ehkä ostat laadukkaammat, kalliimmat mutta kestävämmät kengät. Ehkä pystyt sijoittamaan kiinteistöön, joka tulee jatkossa kerryttämään sinulle lisää varallisuutta. Kokeile ja ylläty!

Anteliasta ja aurinkoista kevättä!
Juuso Savolainen