Voimaannu hengen, sielun ja kehon kautta

Virkistyminen, energisoituminen, piristyminen, elpyminen, palautuminen, elävöityminen, kukoistuminen!  Mahtavia synonyymeja voimaantumiselle! 

Me ihmiset voimaannumme mitä eriskummallisimmista asioista, mutta voimaantuminen tulee aina hengen, sielun tai kehon kautta virkistäen koko olemustamme. Itse pystyn nimeämään heti top 5 -listan voimaantumiskeinoa:

  1. Jumalan Isän rakkauden tajuaminen, Jeesuksen sovitustyön suuruuden ihaileminen ja Pyhän Hengen läsnäolon tiedostaminen (Hengen kautta)
  2. Rakkaitten ihmisten kanssa oleminen, itkeminen ja nauraminen (Sielun kautta)
  3. Pallot, kaikenlainen pelaaminen ja muu fyysinen rääkkääminen (Kehon kautta)
  4. Saunominen (Kehon kautta)
  5. Hyvän musiikin kuunteleminen tai soittaminen (Sielun kautta)

Totta kai energisoidun myös hyvästä ruoasta, nukkumisesta, rukouksesta, TFE:stä, kirjoittamisesta, lasten aitoudesta ja lomasta, mutta aina en edes itse tiedä, miksi virkistyn. Pääasia on, että jälleen jaksaa! On kuitenkin joskus hyvä tarkastella voimaantumisemme ja motivaatiomme syitä, niitä lahjoja ja ominaisuuksia, jotka on usein lahjoitettu meille jo aivan lapsuudessa. 

Millainen on sinun Top 5 -listasi?

Tunnista voimaantumisesi lähde

Kehon kautta voimaantuminen on helposti tunnistettavissa ja sitä kautta voimme saada ensiapua väsymykseen, uupumukseen ja masennukseen. Henkilökohtaiset ominaisuutemme huomioiva ruokavalio, liikunta ja uni ovat peruselvyttäjiä. 

Kehon harjoittaminen näkyy myös aivoissa. Uusien aivotutkimusten valossa uusia aivosoluja syntyy käytännössä koko eliniän. “Kovan” liikunnan jälkeen/aikana syntyneet aivosolut näyttivät olevan lähes immuunejaa stressille! Keho on aivan huikea voimaantumisen kanava!

Sielun kautta tuleva voimaantuminen on niin persoonallista. Me ihmiset olemme erilaisia vaikka esimerkiksi älykkyyden, sosiaalisuuden, kognitiivisuuden, emotionaalisuuden, persoonallisuuden, tempperamenttisuuden, ominaisuuksien, luonnonlahjojen, kotiolojen, geneettisen perimän ja kasvatuksen suhteen. Uupumuksen tilassa oleva ystäväni turhautuu siitä, että aina kaikki tehdään samalla tavalla. Hänellä on lahja opiskella koko ajan jotakin uutta ja tehdä asioita uudella tavalla. Kun hän sai ymmärryksen persoonaansa kätketystä lahjasta, alkoi hän opiskelemaan uusia asioita ja toteuttamaan työtä uudella tavalla. Hän alkoi elpyä jälleen, voimaantua ja innostua taas asioista. Sielun hyvinvointi vaikuttaa koko olemukseemme!

Hengen kautta (pienellä h:lla kirjoitettuna) tulevaa voimaantumista käytetään monissa hyvinvointiyrityksissä. Harvemman harjoituksen alkuperä on kuitenkaan kristillinen ja yleisessä mielipidekeskustelussa ne ajatellaankin neutraaliksi harjoituksiksi. Näkymättömän Personal Trainerin mukaantulo vie voimaantumisen kuitenkin  aivan uudelle ulottuvuudelle:

Raamattu puhuu esimerkiksi näin:

“Ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman!” 

“Tulkaa Minun luokseni kaikki töissäkäyvät, alaspainetut ja stressatut, niin Minä annan teille levon!”

“Hän vie meidät viheriäisille niityille lepäämään ja virvoittavien vetten tykö Hän meidät johdattaa!”

“Hän on eläväksitekevä (voimaannuttava, virkistävä) meidän kuolevaiset ruumiimme Henkensä kautta!”

Jumalan Hengellä meissä on rajattomat vaikutusmahdollisuudet. Uskon tämän olevan elävä lähde, voimaantumisen lähde, johon kannattaa todella tutustua tarkemmin. 

On muistettava, että vastavoima on myös olemassa. Silloin kysymys auktoriteetista ja Jumalan lapsen identiteetistä on erittäin voimaannuttavaa! 

Merkillinen luomus on ihminen. Ei voi kuin ihailla. Ei voi kuin voimaantua siitä, kuinka hienoksi meidät on luotu!


Harri Savolainen